In het spoor van de Etrusken
8-daagse cultuur- en natuurrondreis door Zuid-Toscane, Lazio en Umbrië met als thema de Etrusken. Laat u verrassen door dit onbekendere deel van Italië en treed in de sporen van de Etrusken, grondleggers van de Italiaanse cultuur.
Van op enorme tufstenen plateaus gebouwde Etruskische steden en dorpjes naar een warm bad in natuurlijke, vulkanische zwavelbronnen. Van de chocoladestad Perugia en de geboortestad van Franciscus van Assisi tot aan de hoogste watervallen van Europa. Dit en nog veel meer is de reis “In het spoor van de Etrusken”!
Het Etruskische volk is de rode draad tijdens deze reis. Deze “vergeten’ hoogontwikkelde beschaving die ook wel “Leermeesters van de Romeinen” genoemd wordt, heersten tussen ongeveer 1100 voor Christus tot 100 voor Christus in het huidige Zuid-Toscane en Umbrië. Alle plaatsen die we in Zuid-Toscane en Umbrië bezoeken zijn gesticht door de Etrusken.
De Etrusken hadden een neusje voor bijzondere locaties, vooral vanuit startegisch oogpunt om hun steden en dorpen te verdedigen.
Onze reis is geen reis waarin we diep gaan graven in de Etruskische historie door gezamenlijk het ene museum na het andere te bezoeken. We gaan vooral naar de van oorsprong Etruskische dorpen en steden omdat ze zo spectaculair gelegen zijn én omdat ze zo mooi en typisch Italiaans zijn. Hier en daar zijn nog restanten te zien uit de Etruskische tijd en we zullen ook een bezoek brengen aan de belangrijkste Etruskische graven die in deze streek gevonden zijn. Daarnaast genieten we van de hedendaagse Italiaanse cultuur. Ook bezoeken we twee bijzondere natuurspektakels: de vulkanische bronnen van Saturnia en de watervallen van Marmore.
Samen met de Limburgse reisleiding van Granturissimo maken we vanuit onze comfortabele, authentieke drie- of viersterren hotel bijna dagelijks één of meerdere uitstapjes (zie reisprogramma). U ontvangt tijdens de busreis naar het vliegveld een uitgebreide informatiemap met wetenswaardigheden over de plaatsen die we gaan bezoeken.
Wanneer we aankomen in de te bezichtigen dorpjes of steden bent u vrij om op eigen gelegenheid het dorpje of de stad te gaan verkennen, behalve natuurlijk wanneer we een rondleiding met een lokale gids hebben. Op de afgesproken tijd treffen we elkaar weer bij onze bus. Van een eventuele lunch en/of avondeten geniet u telkens op eigen gelegenheid. Eén Italiaans gezamenlijk diner aan het meer van Bolsena is inbegrepen bij de reissom.
Op deze manier reist u wel georganiseerd, maar heeft u op de plaatsen van bestemming alle vrijheid om binnen het daarvoor aangegeven tijdsbestek uw eigen plan te volgen. De reisleiding zal uiteraard steeds aanwezig zijn op de desbetreffende locatie en is beschikbaar voor al uw vragen.
Tijdens de reis zullen er twee rustdagen zijn waarop we geen gezamenlijk uitstapje maken. Dit zal zijn wanneer we in Orvieto en Perugia overnachten. U heeft dan alle tijd om te genieten van het Italiaanse “La dolce far niente” ,het heerlijk nietsdoen, of om op eigen gelegenheid de stad te ontdekken.
Dag 1
We treffen elkaar om 05.00 uur bij Kupers Reisinfo op de Kelvinstraat 1, 6003 DH in Weert. U kunt uw auto hier gratis en veilig, doch op eigen risico, op het terrein van Kupers parkeren (de parkeerplaats wordt ‘s nachts afgesloten). We zullen gezamenlijk met de bus vertrekken naar Düsseldorf Airport om 05.30 uur.
Om 8.35 uur vertrekken we met Lufthansa naar Rome Fiumicino via een korte overstap in Frankfurt.
We zullen om ongeveer 12.25 uur landen op Rome Fiumincino. Onze bus staat ons op het vliegveld op te wachten en we zullen rond 17.00 uur in Bolsena arriveren alwaar we twee nachten verblijven in het viersterren hotel Columbus. Hotel Columbus is gelegen tussen het groen van platanen en de gekleurde tuinen van het Dante Alighieri-plein, op slechts 50 meter van het meer van Bolsena en op 400 meter van het oude stadscentrum. De rest van de middag en avond bent u vrij om te doen wat u wilt.
Dag 2
We vertrekken vandaag om 12.15 uur en rijden in drie kwartier door de schitterende natuur van Umbrië van Bolsena naar Sovana waar we terug gaan in de tijd en o.a. de Tomba Ildebranda bezoeken in het Parco Archeologico Citta del Tufo. Onze perfect Engels sprekende Italiaanse gids Elisabetta zal ons daar rondleiden tijdens dit eerste bezoek aan de Etrusken.
Hierna rijden we met de bus in een half uur naar het spectaculair gelegen Pitigliano, een stadje met een Etruskische oorsprong en met een Joods Ghetto. De Italianen hebben de bijnaam “Klein Jerusalem” voor Pitigliano!
In Pitigliano krijgen we weer een rondleiding door Elisabetta. Aansluitend is er nog gelegenheid om zelf wat rond te struinen, wat te winkelen of een lekker terrasje te pakken. Rond 18:00 uur zullen we met de bus terug rijden naar Bolsena.’ s Avonds om 20.00 uur dineren we gezamelijk op een prachtige locatie aan het meer van Bolsena. Dit diner is inbegrepen in de prijs. Consumpties zijn voor eigen rekening.
Dag 3
Vandaag vertrekken 09.15 uur naar Sorano.
Sorano is een ideaal dorpje om heerlijk rond te struinen en te dwalen door de vele typisch Italiaanse straatjes. U zult uw ogen uitkijken!
Om 11.00 uur hebben we een korte Engelstalige rondleiding op het programma staan in het Fortezza Orsini. De familie Orsini was erg belangrijk in vroeger tijden in deze streek. Een bezoek aan dit Fortezza mag u niet missen.
Daarna kunt u wat rondstruinen en eventueel wat lunchen in Sorano. De sportievelingen onder ons kunnen nog een wandeltochtje maken door de “Vie Cava”, dit zijn door de Etrusken in tufsteen uitgehakte holle wegen naar hun begraafplaatsen (uitgekapte grotten).
We verlaten Sorano rond 14.00 uur om na een rit van een drie kwartier een bezoek te brengen aan de bronnen van Saturnia. Het is heerlijk hier te baden in het heilzame aquamarijnblauwe vulcanische water van 37 graden Celcius. Denk eraan badkleding mee te nemen indien u wilt baden. Het baden gebeurt geheel op eigen risico. U kunt er ook voor kiezen het geheel vanuit een goed te bereiken terrasje onder het genot van een heerlijk Italiaans drankje te aanschouwen.
Nadat we hier helemaal tot rust gekomen zijn zullen we om 17.00 uur door het schitterende Zuid-Toscaanse landschap
naar ons volgende adres rijden, het viersterren Hotel L ‘Aquila Bianca in het centrum van Orvieto.
Dag 4
Rustdag, vandaag bent u vrij om te doen wat u wilt, Een bezoekje aan Orvieto met haar bekende Duomo en de Pozzo di San Patrizio is meer dan de moeite waard!
Dag 5
We vertrekken rond 09.00 uur want in de ochtend is Civita di Bagnoregio het allermooist! Een half uurtje rijden en we zijn er.
Nadat we de “stervende” stad hebben bezocht reizen we door naar Assisi. Deze reis duurt een kleine twee uur en gaat door de schitterende natuur van Umbrië. We zullen tussen 13.00 uur en 14.00 uur aankomen in Assisi waar u volop kunt genieten van kunst en kitsch. Na deze spirituele beleving vetrekken we om 17.15 uur voor een korte rit naar Perugia.
Rond 18.00 uur komen we aan in chocoladestad Perugia waar we de komende twee nachten zullen overnachten in het driesterren Hotel La Rosetta dat gebouwd is in de 15e eeuw, midden in het centrum van Perugia.
Dag 6
Vanochtend maken we onder leiding van een Nederlands sprekende gids een wandeling door het mooie Perugia. De rest van de dag bent u vrij om op eigen gelegenheid Perugia te verkennen. U vindt in Perugia onder meer het nationale museum van Umbrië, de Basillica di San Lorenzo en het Rocca Paolina met haar ondergrondse stad. Bij mooi weer kunt u vanuit Perugia zelfs Assisi zien liggen aan de voet van de gigantische Monte Subasio.
Dag 7
We vertrekken om 09.30 uur uit Perugia voor een reis van anderhalf uur naar de Cascate delle Marmore, de grootste door de mens aangelegde watervallen ter wereld. Nadat we van dit waterspektakel genoten hebben rijden we in een twee uur durende rit door een van de mooiste stukken van Umbrë naar ons laatste hotel. Dit ligt in de buurt van het vliegveld in de plaats Castel Gandolfo aan het meer van Albano. We overnachten in het in Liberty stijl uitgevoerde viersterren Hotel Castel Vecchio met spectaculair uitzicht over het meer van Albano. We zullen hier rond 15:00 uur aankomen. Vanuit het hotel is het slechts vijf minuutjes wandelen naar het levendige centrum van Castel Gandolfo met haar gezellige restaurantjes, terrasjes en winkeltjes.
Dag 8
We hebben op deze laatste dag de tijd om lekker rustig te ontbijten want we vertrekken pas om 10.30 uur. We rijden in ongeveer drie kwartier naar Fiumicino Airport. Om 13.25 uur vliegen we met Lufthansa via een korte overstap in Frankfurt naar Düsseldorf waar we om 17.10 uur zullen landen. De bus van Kupers staat hier weer voor ons klaar en we zullen rond 19.00 uur in Weert op de Kelvinstraat 1 bij Kupers Reisinfo aankomen.
Inbegrepen:
- Hoogtepunten o.a. de van oorsprong Etruskische dorpen en steden Sorano, Pitigliano, Civita, Bolsena, Orvieto, Perugia en Assisi. Tevens bezoeken we natuurspektakels als de Thermen van Saturnia en de Watervallen van Marmore.
- Inclusief vlucht (1 stuks handbagage en 1 koffer p.p.), vervoer, 7 overnachtingen in authentieke drie- of viersterren hotels in of nabij historisch centrum, inclusief ontbijt.
- Eén keer gezamenlijk diner aan het meer van Bolsena inbegrepen.
- Limburgse reisleiding.
- Rondleiding o.l.v. een lokale gids in Pitigliano, Sovana en Perugia.
- Klein reisgezelschap, minimaal 14 en maximaal 20 deelnemers.
- Korte reistijden door het gebruik van meerdere hotels op centrale locaties.
- Veel individuele vrijheid; buiten de rondleidingen met lokale gidsen en gezamenlijke bezoeken aan attracties bent u vrij om te doen wat u wilt wanneer we op een locatie zijn. Bij aanvang van de reis ontvangt u uitgebreide documentatie over de steden en bezienswaardigheden.
- De entree van de geplande bezoeken is inbegrepen.
- Gezamenlijk vertrek vanaf Kupers in Weert per touringcar naar Düsseldorf Airport
Niet inbegrepen:
- 1-persoonskamer toeslag à €150,-
- eigen uitgaven
- reis- en/of annuleringsverzekering
Praktisch
Voor deze reis dient u redelijk goed ter been te zijn. De steden en dorpjes die we bezoeken liggen over het algemeen op of tegen een berg en de straatjes zijn soms steil. Voetpaden zoals in Nederland zijn er over het algemeen niet in deze plaatsen; veelal is er gebruik gemaakt van natuurlijke, ongelijke materialen. Aangezien we buiten de twee rondleidingen onder leiding van een gids een heel vrij programma hebben kunt u in uw eigen tempo al het moois dat deze reis te bieden heeft ervaren.
Bij het bezoek aan de bronnen van Saturnia heeft u de gelegenheid te baden in deze weldadige, natuurlijke beekjes. Het heilzame water heeft een constante temperatuur van 37 graden Celsius en een aquamarijnblauwe kleur. Hiervoor dient u wel goed ter been te zijn, omdat de ondergrond ongelijk en glad is. U kunt er ook voor kiezen om dit bijzonder mooie natuurspektakel vanuit een goed bereikbaar terras te aanschouwen
Hetzelfde geldt voor de Cascate delle Marmore, de hoogst door de mens aangelegde watervallen van Europa. We maken een wandeling over steile trappetjes en paadjes vanaf de top naar beneden. Tijdens deze wandeling komen we op verschillende spectaculaire uitzichtpunten. Langs de trappen staan over het algemeen leuningen, maar ook hier geldt dat dit niet Nederland is, maar Italië en dat de kwaliteit hiervan af en toe te wensen over laat. Toch hebben meerdere 70 plussers die redelijk goed ter been zijn deze afdaling goed kunnen maken. U kunt er ook voor kiezen de afdaling niet te doen maar met de bus mee naar het eindpunt beneden aan de waterval te rijden. U kunt daar vanuit een terrasje de watervallen aanschouwen en wachten op de groep.
Het gebruik van een rolstoel of rollator is op deze reis niet mogelijk.
Het niet deelnemen aan activiteiten leidt overigens niet tot reductie van de reissom.
De Etrusken: een fascinerende samenleving
De Etrusken waren een volk dat leefde ten noorden van Rome. Hun gebied omvat de streek ten noorden van de rivier de Tiber en ten zuiden van de rivier de Arno, in het huidige Toscane en Umbrië. Ten noorden grensden ze aan het volk van de Liguren, ten Oosten aan de Umbriërs, ten zuiden aan de Latijnen en ten westen lag de zee. Bekende steden waren Volci, Volterra, Veio, Cerveteri, Tarquinia, Chiusi, Cerveteri. De oorsprong van de Etrusken is niet helemaal duidelijk. Zij waren al lang in Italië voordat Rome begon te groeien. Maar waar komen ze vandaan, hoe is deze beschaving begonnen?
Waar komen de Etrusken vandaan?
Mogelijk zijn de Etrusken migranten geweest uit het meer ontwikkelde oosten (Turkije) die zich vestigden in Italië. Deze gedachte baseert zich ook op vergelijkend DNA onderzoek tussen inwoners en koeien van Volterra en Klein-Azië, uitgevoerd door prof. Alberto Piazza van de Universiteit van Turijn. Het blijkt dat DNA van inwoners en koeien uit de Etruskische regio veel meer gelijkenis heeft met het DNA van koeien en mensen van Klein-Azië dan met het DNA van andere Italianen. Deze proef werd uitgevoerd omdat de Griekse historicus Herodotus schreef dat de ‘Turken’ de voorvaderen van de Etrusken waren.
Andere vondsten met betrekking tot een begin komen uit een dorpje, Villanova, in de buurt van Bologna. Hier is in 1850 een archeologische vondst gedaan van urnen uit de 11e eeuw v. Chr. De samenhang van de vondsten uit die omgeving en periode wordt samen als een cultuur gezien. Deze Villanova cultuur wordt gezien als de voorloper van de Etruskische cultuur en was iets ten noorden van het latere Etrurië gelegen. Geleerden denken dat de Villanovianen hun cultuur naar het zuiden hebben verspreid. De manier waarop mensen hun doden gedenken is heel belangrijk voor beschrijven van antieke culturen, omdat vooral daar, bij graven en urnen, archeologische vondsten worden gedaan die ons iets kunnen vertellen over deze oude culturen. De Villanovianen cremeerden tussen 900 en 750 v. Chr. hun doden en deden de as in urnen die ze begroeven. Deze urnen hadden vaak geometrische motieven, aangebracht met een incisie techniek. Het deksel voor de urn van de man had vaak de vorm van een helm, die van een vrouw de vorm van een kommetje. Deze urnen zijn ook zuidelijker van Bologna gevonden, in Umbrië en Toscane. Maar ook in het gebied waar de Latijnen of Umbriërs woonden. De Villanovianen zijn dus ook mogelijk de voorouders van de Etrusken. Enkele moderne steden zoals Bologna en Perugia zouden op die wijze wellicht een Etruskische oorsprong hebben.
Na 750 v. Chr. gaan de Villanovianen hun doden begraven op dezelfde manier als de Etrusken deden, namelijk door een graf uit tufsteen te hakken, of door een grafkamer te maken. In deze periode (vanaf de 8e eeuw v. Chr.) gaan we spreken over Etrurië en de Etrusken. Uit die periode vinden we ook de oudste fragmenten van de taal, die is overgenomen, met aanpassingen, van de Grieken in Cumae. Zo gaan de Etrusken van rechts naar links schrijven. De Etruskische taal is erg bijzonder. Ze heeft weinig verwantschap met andere talen. Volgens linguïsten zijn er wel overeenkomsten met de taal die gevonden is op een inscriptie (de Stele van Kaminia) op het Griekse eiland Lemnos. Dit zou bevestigen dat de Etrusken een oosterse herkomst hebben, zoals Herodotus zegt.
Graven en urnen van de Etrusken
De graven en urnen zijn de belangrijkste bron van informatie over de Etrusken uit de 8e en 7e eeuw. Door de vondsten bij de graven weten we dat er een aristocratische klasse bestond vanaf de 8e eeuw voor Chr. De familieleden gaven deze mensen veel luxe voorwerpen mee, die ons iets vertellen over de cultuur en gewoonten van de Etrusken. Hierbij moet men denken aan spelden, wapens, paardenbitjes, Door de vondst van Griekse vazen weten we dat ze handelden met de Grieken. Ook zijn veel bronzen en later ijzeren voorwerpen gevonden. De Etruskische steden waren vaak ommuurd met muren van klei en tufsteen. Marmer werd nog niet gebruikt. Huizen waren gemaakt van hout en modder. Ook daarom zijn de graven belangrijk. Hout en modder overleeft geen eeuwen.
Vrouwen stonden op gelijke positie als de man; zij hadden een volledige eigen naam (in tegenstelling tot bij de Romeinen) en soms lijkt de samenleving matrilineair; de opvolging of in ieder geval naamgeving verliep dan via de vrouw. Vrouwen hadden evenveel eigendommen als de mannen, konden lezen en schrijven en namen deel aan publieke en politieke activiteiten. Mogelijk bestonden er ook vrouwelijke priesters. Sociaal gezien bestond er een aristocratische klasse vanaf de 8e eeuw voor Chr. De 7e en 6e eeuw vormen voor de Etrusken het hoogtepunt van hun macht en cultuur. Een middenklasse met ambachtslui bestond vanaf de 6e eeuw v. Chr.
Etrusken en de handel
Vóór de komst en groei van Rome handelden de Etrusken met de Grieken in Zuid-Italië, vooral met de Griekse steden Cumae en Pithekoussai, in de buurt van het tegenwoordige Napels, maar ook met de Carthagers uit Noord-Afrika. Deze volkeren troffen elkaar ook in Sardinië en Corsica. Elke cultuur had eigen emporia, handelsplaatsen, gesticht. Ze handelden vooral in mineralen zoals ijzererts. De Etrusken wisten al brons te maken en werkten in mijnen waar ze mineralen opgroeven. Ook exporteerden ze wijn, aardwerk en landbouwproducten naar Zuid Frankrijk. Ook waren er in Etrurië zelf plaatsen met een kosmopolitisch karakter. Zo is er het heiligdom van Portonaccio in het plaatsje Veio waar mensen naartoe stroomden voor hun geloof. Hier is ook het bekende beeld van de god Apollo gevonden, de Apollo van Veio.
Het heiligdom zelf was vooral gewijd aan de godin Minerva. Een ander groot Etruskisch heiligdom was gelegen in Pyrgi, in de buurt van Cerveteri en Caere, ongeveer 50 km ten noorden van Rome. Er zijn daar ook inscripties gevonden van de Carthagers, die er hun god Astarte eer hebben bewezen. Verschillende volkeren vereerden dezelfde goden onder een andere naam, Astarte en Juno zijn dus dezelfde god, en toch verschillend.
Uit de 7e en 6e eeuw v. Chr. stammen ook de Buccheri, typisch Etruskisch zwart keramiek. De geometrische motieven op dit keramiek werden vaak aangebracht door middel van incisie, met een mesje of naald. Ook werden er goden op afgebeeld. Deze keramiek lijkt op die van de Villanova cultuur. De Bucchero werd ontwikkeld in het plaatsje Cere op het eind van de 7e eeuw. De ontwikkeling van de productiewijze is beïnvloed door de import van Grieks aardwerk dat al eerder in de regio circuleerde, en erg populair was bij de Etruskische aristocratie.Zeevaarders: de Rasenna
De Etrusken waren echte zeevaarders; de zee ten westen van Italië wordt de Tyrrheense Zee genoemd. De Grieken noemden de Etrusken Tyrrhenoi. De Etrusken noemden zichzelf Rasenna. Ook piraterij maakte onderdeel uit van de Etruskische cultuur. Hierdoor ontstond ook een rijke sociale klasse, die zich onderscheidde van de Etruskische aristocraten van het platteland die op een heel andere manier rijk waren geworden. Hierdoor ontstonden natuurlijk (handels) conflicten. Het eerste conflict tussen Grieken enerzijds en Carthagers en Etrusken anderzijds vond in 540 v. Chr. plaats bij Aleria op Corsica en ging over handelsgebied en territorium. De Etrusken en Carthagers behaalden toen een gemeenschappelijke overwinning, waarna de Grieken besloten zich daar terug te trekken en hun territorium te beperken tot Zuid-Italië.
Etrusken en de Romeinen
De Etrusken kwamen in de 6e eeuw in toenemende mate in contact met de Romeinen die sterker werden. De eerste Romeinen in Rome hadden zich gevestigd aan het Forum Boarium, een rivierhaven aan de Tiber op het huidige piazza della Bocca della verità. Dit was destijds een veemarkt, waar alle handelsgoederen aankwamen vanuit Etrurië. In die tijd zaten de Romeinen ook nog in Alba Longa, de stad gesticht door de zoon van Aeneas. Pas later gingen de Romeinen het Forum Romanum bouwen bij het Campidoglio en de andere 6 bergen van Rome. Rome kende tussen 753 en 510 v. Chr. 7 koningen, de laatste drie daarvan waren Etrusken. De eerste tempel van Rome, op het Campidoglio was de tempel van Jupiter Capitolinus. Deze zou zijn gebouwd door de Romeins-Etruskische koning Tarquinius Priscus. Deze had de Etruskische kunstenaar Vulca de opdracht gegeven tot de bouw van deze tempel. Romeinse instellingen zoals de curia en de tribus waren manieren om het volk in te delen. Deze groepsindelingen hebben haar oorsprong bij de Etruskische koning Servius Tullius, die op deze manier mensen wierf om in het leger te dienen. Rijkere mensen of mensen van een hoge afkomst zaten in een andere tribus of curia, en hadden daardoor andere functies in het leger. Zij vormden de ruiters, niet de voetsoldaten. Belangrijke ‘Romeinse’ tradities in de architectuur, zoals het Forum, het Circus Maximus en het eerste riool (Cloaca Maxima) zouden een Etruskische oorsprong kennen en door de 3 Etruskische koningen zijn geïntroduceerd in Rome in de 6e eeuw v. Chr. Ook de Romeinse religie is sterk beïnvloed door de Etruskische rituelen. Wat betreft de uitvoering van de Romeinse religie is het interessant te kijken naar het werk van heidense priesters. Zo waren er de auguri, priesters die de goddelijke wil interpreteerden door de vlucht van vogels te bestuderen. De auruspici offerden dieren en bekeken dan vervolgens hun ingewanden en in het bijzonder de lever, om te kijken wat god van plan was met de wereld. Als laatste waren er ook fulguratores, priesters die bliksemflitsen interpreteerden.
De Romeinse veroveringen op Etrurië dienden om de onvrede van plebejers (burgers, boeren) in Rome tegemoet te komen. Zij wensten meer inspraak, en door hen Etruskische grond toe te wijzen konden de Romeinse patriciërs hen tegemoet komen, zonder afstand te doen van eigen privileges.
In 509 v. Chr. werd de laatste, 7e koning van Rome verjaagd en vervangen door het leiderschap van twee consuls. Deze laatste koningen waren Etrusken en gingen naar hun achterland om daar steun te zoeken in hun strijd tegen de rivaliserende partijen in Rome. Kort daarna zouden de eerste oorlogen van de Romeinen tegen de Etrusken ontstaan. De Etruskische koningen moeten toch ook een zekere aanhang onder de Romeinen hebben genoten. De laatste Romeins-Etruskische koning Tarquinius Superbus vindt steun bij de Etruskische koning Porsenna, zo vertelt Livius. Porsenna regeerde in Chiusi, waar ook een labyrint is gevonden.
Porsenna steunt eerst Tarquinius, maar later trekt hij zich toch terug. Tarquinius zoekt ook steun bij de Latijnse koning Octavius Mamilius die een aantal Latijnse steden bij elkaar roept om zo een groot front tegen de Romeinen te vormen. In 497 v. Chr. vond de Slag bij het Regillo meer tussen de Etrusken en Latijnen enerzijds en de Romeinen anderzijds plaats. De Romeinen wonnen deze slag.
Het conflict tussen Grieken en Etrusken laaide weer op toen het aantal Grieken enorm toenam toen de Perzen de westkust van Turkije veroverden, waar altijd veel Grieken hadden gewoond. Deze Grieken weken uit en velen kwamen terecht in Zuid-Italië en Corsica. De Etrusken uit Capua, in het zuiden van Etrurië, kwamen in conflict met de Grieken uit Cumae en Pithekoussai. In 474 verenigen deze Griekse stadjes zich met de Grieken in Sicilië en wisten zo de Etrusken te verslaan bij Cumae. Dit was een zware slag voor de Etruskische cultuur die zich in dit conflict had verenigd tegen de Grieken. Het waren vooral Dorische Grieken die hier terecht kwamen. Je ziet dan ook dat het vooral Dorische invloeden zijn in de Etruskische kunst. Zo hielden de Etrusken erg van de mythologische monsters uit de Griekse mythologie. Ongewild hebben de Etrusken toch veel invloed van de Griekse cultuur ondergaan. Met de Carthagers waren de relaties een stuk beter. Carthagers en Etrusken hebben zelfs een bondgenootschap gesloten, zo schrijft Aristoteles. De Etrusken zelf hadden zich volgens Livius, verenigd in een 12-steden-bondgenootschap. Toch kenden de Etruskische steden elk een autonoom bestuur in de vorm van één man (koning) of oligarchie, een raad van wijze mannen.
Het einde van de Etrusken?
Nadat de Etruskische koningen uit Rome zijn verjaagd en verslagen en de Etrusken uit Etrurië verzwakt zijn door hun oorlogen met de Grieken rukken de Romeinen op naar het eigenlijke Etrurië. Het zuiden van Etrurië was meer op Rome gericht door de handel en was geürbaniseerd met ‘steden’ als Tarquinia en Veio. Dit gebied had geen traditionele oligarchie en een landbouweconomie meer, zoals in het noorden van Etrurië, maar kende een rijke kosmopolitische middenklasse die leefde van de handel en ambacht. Door de concurrentie tussen Rome en Zuid Etrurië was ook hier een conflict onvermijdelijk: de rijkdom van de een betekende de armoede van de ander. In 396 v. Chr. veroveren de Romeinen het Etruskische plaatsje Veio. Na Veio duurt het ongeveer een eeuw voordat de Romeinen verder oprukken naar Noord Italië. Beide volkeren, Romeinen en Etrusken worden in de 4e eeuw gehinderd door Kelten/Galliërs die vanuit het Noorden Italië binnenvallen. In 390 v. Chr. wordt Rome door hen geplunderd. In die periode vechten alle partijen tegen elkaar, maar ook verenigen Etrusken en Kelten zich soms tegen de Romeinen. Het zijn echter de Romeinen die de Kelten het land uitwerken en de Etrusken onderwerpen.
Aan het eind van de 3e eeuw v. Chr. komen de Romeinen in conflict met de Carthagers. Hannibal, één van de legendarische Punische bevelhebbers probeert de Etruskische steden over te halen over te lopen naar zijn kant, dit lukt hem echter niet. De collaboratie tussen de Romeinse machthebbers en de Etruskische is dan al te sterk en te lang gevestigd. In deze periode begint de Senaat ook met de romanisering van Italië. Dat wil zeggen dat het veroverde Italiaanse achterland Romeins werd gemaakt. De volkstribuun Flaminius geeft in 232 v. Chr. stukken land uit Etrurië terug aan de Umbrische (Etruskische) bevolking, dit diende het doel de Etruskische bevolking tevreden te stellen en zo rust en orde te bewaren. Umbrië was de Romeinse naam voor het zuidelijke deel van het voormalige Etrurië. De huidige provincie heet nog steeds Umbrië. Flaminius liet ook een weg aanleggen van Rome naar Rimini door de Po-vlakte; dit is de Via Flaminia. Deze loopt van Rome over de Apennijnen naar Rimini, dwars door Etruskisch gebied. In de 1e eeuw v. Chr. beginnen de Romeinse generaals met het stichten van Romeinse kolonies voor veteranen uit de burgeroorlogen. Dit betekende een verdere romanisering van Etrurië.
2-persoonskamer
- o.b.v. 2 personen